Call centar

033 22 33 99

Webshop

Online apoteka

Online farmaceut

Postavite pitanje

Beta-glukani

Beta-glukani izolirani iz stijenke kvasca ili gljiva (beta 1 ,3/1,6 glukani) imaju imunomodulatorni učinak, što znači da mogu potencirati ili smanjiti imunološki odgovor, te spadaju u grupu imunostimulatora.

Potiče stvaranje koštane srži, a time I proizvodnju leukocita I trombocita koji su prva linija odbrane organizma, aktivira makrofage koji su sposobni pronaći, prepoznati i uništiti uzročnike bolesti, te strana tijela u organizmu.

Preporučuje se kao prevencija, te kod virusnih, bakterijskih (pogotovo onih koje su otporne na antibiotsku terapiju) I gljivičnih infekcija, alergija, bolesti krvi (anemija).

Nema podataka o neželjenim učincima u kombinaciji s lijekovima ili ljekovitim biljkama, te može prirodno i sigurno aktivirati imuni sistem.

Beta-glukan je potrebno konzumirati natašte najmanje pola sata prije obroka kako bi se poboljšala njegova apsorpcija. U prevenciji se koriste manje doze, radi poticanja imunog sistema 500 mg na dan. Kao potpora liječenju i kod akutnih stanja uzima se između 500 i 3000 mg na dan, a najmanja doza beta glukana kod ljudi oboljelih od raka iznosi 1,5 g na dan. Za djecu stariju od 1. godine, doziranje ovisi od koncentracije beta-glukana, a uobičajena doza za djecu u dodacima prehrani iznosi 2 do 45 mg/ml.

U kombinaciji sa vitaminom C i resveratrolom te drugim bioaktivnim spojevima, ima sinergistički imunostimulatorni učinak.

Posljednje vijesti

Pitajte farmaceuta

Imate pitanje vezano za Vaše zdravlje? Potreban Vam je savjet ili informacija o terapiji?