Novosti

Javni oglasi

Javne nabavke

Dijabetes i prevencija dijabetičnog stopala

15. 02. 2021. | Novosti

Dijabetes je hronična, metabolička bolest koju karakterizira povišen nivo glukoze (šećera) u krvi, što vremenom dovodi do ozbiljnih poremećaja i oštećenja srca, krvnih žila, očiju, bubrega i živaca. Najčešći oblik je dijabetes tipa , obično kod odraslih, koji se javlja kada tijelo postane rezistentno na inzulin ili ako se ne proizvodi dovoljno inzulina. U posljednja tri desetljeća rasprostranjenost dijabetesa tipa je dramatično porasla u zemljama svih nivoa prihoda. Dijabetes tipa 1, nekada poznat kao juvenilni ili dijabetes ovisan o inzulinu, je hronično sstanje u kojem gušterača sama proizvodi malo ili nimalo inzulina. Osobama koje žive sa dijabetesom pristup povoljnom liječenju, uključujući inzulinu, presudan je za njihov opstanak. Postoji globalno dogovoren cilj – do 2025. zaustaviti porast dijabetesa i pretilosti.

Jeste li znali da:

 • 1 od 11 odraslih ima dijabetes. U 2017. godini oko 425 miliona ljudi, odrasle populacije, imalo je dijabetes. Procjenjuje se da će do 2045. taj broj porasti na 629 miliona.
 • Dijabetes povećava ukupni rizik od prijevremene smrti. Podaci iz 2016. godine govore da je dijabetes bio sedmi uzrok smrti.
 • Dijabetes može dovesti do razvoja komplikacija. Dijabetes je jedan od glavnih uzroka sljepoće, zatajenja rada bubrega, srčanog i moždanog udara i amputacije donjih udova.
 • Dijebetes može oštetiti živce, pogotovo u stopalima. Gotovo 80% ljudi sa dijabetesom ima utrnulost stopala – periferna dijabetična neuropatija. Takvo oštećenje živaca može dovesti do ulceracije stopala, koja se razvija kod svake sedme osobe sa dijabetesom.
 • Čir na stopalu i dijabetično stopalo, kao komplikacija, prethodi 85% amputacija donjih udova. Svako 20 sekundi se amputira jedan ud u svijetu, zbog dijabetesa. Očekivani životni vijek pacijenta, nakon amputacije donjih udova, značajno je smanjen.
 • Dijabetično stopalo, kao bolest, predstavlja veliki ekonomski teret. Troškovi liječenja komplikacija dijabetičnog stopala globalno predstavljaju teret za društvo i smatra se da će predviđeni trošškovi još više rasti u narednim godinama. Samo troškovi ampuacije, u razvijenim zemljama, se kreću 35-45.000 USD.

Istraživanja u vezi dijabetičnog stopala su pokazala da je je čak i do 85% amputacija donjih udova moguće spriječiti. Zato je važno povećati dostupnost učinkovitih usluga pacijentima sa dijabetesom, kroz pružanje adekvatne njege i pružanje dovoljno znanja i savjeta. Dijabetes i prateće komplikacije su problem kompletnog društva i države, te zato takve osobe ne smiju i ne trebaju biti prepuštene sami sebi.

Kako voditi pravilnu brigu o stopalima?

 • Svakodnevna kontrola glukoze (šećera) u krvi i uzimanje adekvatne terapije.
 • Redovan, svakodnevni, detaljan pregled stopala.
 • Redovna, svakodnevna higijena – pranje sapunom i mlakom vodom.
 • Pravilna higijena noktiju, žuljeva i zadebljanja na koži.
 • Zaštita stopala adekvatnim čarapama i obućom. Preporuka je nošenje čarapa ili papuča i u kući, kako bi se smanjio rizik od nastanka povreda. Također, stopala je potrebno zaštiti od toplote i hladnoće, a preporučuje se nošenje čarape i tokom spavanja.
 • Potaknite bolji protok krvi. Dok sjedite podignite noge, vježbajte nožnim prstima i uvedite svakodnevnu laganu fizičku aktivnost, kao što su šetnja, plivanje, joga, vožnja bicikla.
 • Za bilo kakve nedoumice i savjete o tretmanima, obratiti se odmah svom ljekaru. Napomenite ljekara da obavi i pregled stopala tokom svake redovne posjete i kontrole.

Reference:

www.who.int

www.cdc.gov

American Diabetes Association. Microvascular complications and foot care. Diabetes Care. 2016;39(Suppl. 1):S78.