Kalendar vođenja trudnoće

Vaša zadnja menstruacija

Ovo je sedmica Vaše zadnje menstruacije. Prvi dan zadnje menstruacije (ZM) smatra se službenim početkom trudnoće, iako do začeća, odnosno početka trudnoće u pravom smislu riječi, neće doći još otprilike 14 dana. Razlog ovom nelogičnom računanju leži u činjenici da najčešće ne znamo koji dan dolazi do oplodnje i da je prvi dan ZM jedini datum kojeg žena sa sigurnošću može navesti. Kod prosječne dužine menstruacijskog ciklusa od 28 dana, do oplodnje dolazi oko 14 dana nakon prvog dana ZM. Normalna trudnoća traje 37 do 42 sedmice od prvog dana ZM. Porođaji koji nastupaju prije 37. sedmice smatraju se prijevremenima, dok oni nakon navršenih 42 sedmice  postterminskima.

Oplodnja

Jajnici žena sadrže u svom površinskom dijelu ili kori folikule vrećaste tvorbe ispunjene tekućinom u kojima se nalaze jajne ćelije. Svaki mjesec 3-10 jajnih ćelija počinje rasti, ali obično samo jedna od njih potpuno sazrije i prsnućem folikula ili ovulacijom bude izbačena u jajovod. U sljedećih 36 do 48 sati, jedan od oko 350 miliona spermija, koji preko rodnice i maternice dolaze u jajovod, uspijeva oploditi jajnu ćeliju. Do oplodnje dakle dolazi u jajovodu, a ne u maternici kako se obično misli. Spermij prilikom oplodnje u jajnu ćeliju unosi polovicu genetskog materijala, 23 hromozoma od kojih je jedan X ili Y hromozom koji će odrediti spol djeteta. Druga polovina genetskog materijala, 23 hromozoma od kojih je jedan X hromozom, nalazi se u jajnoj ćeliji.
Paralelno sa sazrijevanjem jajne ćelije do promjena dolazi i u sluznici maternice ili endometriju koja se priprema za prihvat oplođene jajne ćelije. Ona postaje sve deblja i prožimaju je krvne žile i žlijezde koje izlučuju hranjive tvari.

Novi život

Trudni ste 3 sedmice (1 sedmica od oplodnje).
Vaše dijete se razvija iz jedne jedine oplođene jajne ćelije ili zigote koja se 24 sata nakon oplodnje počinje dijeliti i putovati kroz jajovod prema šupljini maternice. Odmah nakon oplodnje vaše dijete je genetski djevojčica ili dječak. Majke moraju znati da spol djeteta određuju isključivo očevi, jer spermij prilikom oplodnje donosi X ili Y hromozom koji određuje spol djeteta. Ako donese X hromozom, vaše dijete će biti djevojčica, a ako donese Y hromozom, vaše dijete će biti dječak. Oplođena jajna ćelija sadrži potpuni genetski materijal (DNA) potreban za razvoj osobe. On se sastoji od ukupno 46 hromozoma, po 23 od majke i 23 od oca koji određuju novu osobu. Nakon 24 sata od jedne ćelije nastaju 2, zatim 4 pa 8 i tako dalje velikom brzinom. Istovremeno, skupina umnoženih ćelija putuje jajovodom prema šupljini maternice u koju dolaze otprilike 80 sati nakon ovulacije. Implantacija embrija u stijenku maternice počinje oko 2-3 dana kasnije.

Implantacija

Trudni ste 4 sedmice (2 sedmice od oplodnje).
80 sati nakon oplodnje oplođena jajna ćelija višestruko se umnožila. Dolazi u šupljinu maternice u obliku skupine od 50-60 ćelija ispunjenih tekućinom koju nazivamo blastocista. Ćelije se nastavljaju umnožavati vrlo velikom brzinom. Do implantacije dolazi 5-8 dana nakon oplodnje. Kod postupaka medicinski potpomognute oplodnje (IVF/ET) embriji se najčešće upravo u tom stadiju unose u šupljinu maternice. Ako u ovom trenutku dođe do podjele embrija rađaju se jednojajčani (identični) blizanci. U našoj populaciji to se događa otprilike svaku 89. trudnoću. Mjesto implantacije bit će kasnije mjesto sijelo posteljice. Odmah nakon implantacije, blastocista u krvotok majke otpušta hormon humani horionski gonadotropin (HCG) koji onemogućuje pojavu menstrualnog krvarenja. Njegovi nivoi u prvim sedmicama trudnoće rapidno rastu, otprilike udvostručuju svoje vrijednosti svakih 48 sati. Lako se detektira u krvotoku ili u mokraći majke čineći osnovu savremenih testova za otkrivanje trudnoće.
U ovom razdoblju možete imati osjećaj da se nešto čudno događa, okus u ustima može biti čudan, a dojke neobično osjetljive na dodir.

Početak embrionalnog razdoblja

Trudni ste 5 sedmica (3 sedmice od oplodnje).
Ćelije koje čine blastocistu počinju se po prvi put diferencirati. Iz jedne grupe ćelija ili embrioblasta razvit će se plod, a iz druge grupe ćelija ili trofoblasta razvit će se posteljica i plodni ovoji. Embrio, koji je dolaskom u materište plutao, sada je implantiran u sluznicu maternice. Plod nastavlja ubrzano rasti. Na početku ove sedmice dugačak je 2 mm, a na kraju 4-5 mm, i sastoji se od oko 500 ćelija. Oskudno krvarenje, kao posljedica implantacije (implantacijsko krvarenje), može se pojaviti 10-14 dana nakon oplodnje. Često se pogrešno zamjenjuje sa menstruacijom i kasnije donosi zbrku kod navođenja pravog dana zadnje menstruacije. Po karakteru je implantacijsko krvarenje vrlo oskudno i traje samo jedan, maksimalno dva dana.
U 5. sedmici žene najčešće spoznaju da su u drugom stanju. Uzrok tome je izostanak menstrualnog krvarenja uzrokovan prije navedenim hormonom humanim horionskim gonadotropinom (HCG).
Na kraju 5. sedmice trudnoće započinje razvoj centralnog nervnog sistema embrija (neurulacija). Cijelom dužinom stražnjeg dijela ploda formira se struktura nalik žlijebu, koja će se kroz nekoliko dana zatvoriti, formirajući neuralnu cijev, iz koje će se razviti kralježnica, zajedno s leđnom moždinom i mozak. Za normalno zatvaranje neuralne cijevi potrebne su optimalne količine folne kiseline koju je potrebno početi uzimati čim saznate da ste u drugom stanju, a po mogućnosti i ranije, ukoliko je trudnoća planirana.

Početak srčane akcije

Trudni ste 6 sedmica (4 sedmice od oplodnje).
Dužina embrija sada je oko 8 mm, nešto je manji od zrna grožđice.
Kralježnica je u potpunosti formirana, razvijaju se prve krvne žile i krvne ćelije, a kroz njih počinje teći krv prema žumanjčanoj vrećici. Formira se primitivno srce koje počinje sa svojom akcijom oko 25. dana nakon oplodnje (6. sedmica trudnoće). Mozak se počinje dijeliti na konačnih 5 dijelova, na prednjem dijelu glavice formiraju se parne jamice kao preteča očiju, a na postraničnim dijelovima udubljenja kao osnova ušiju. Osnove za razvoj ruku i nogu također su na svome mjestu. Iako nisu ni približno razvijeni, osnove za gotovo sve organske sisteme već postoje. U posteljici se pojavljuju prve resice, a formira se i pupkovina.
Dok čitate ove redove vrlo vjerovatno ste pospani. Umor se javlja kao posljedica vrlo brzog rasta embrija i jedan je od obilježja prvog tromjesečja trudnoće. Potrebno vam je puno odmora, boravka na svježem zraku, lagane tjelovježbe i uravnotežene prehrane. Neke trudnice često navode umjerene glavobolje, koje su posljedica prave hormonske bure koja obilježava ranu trudnoću. Mučnina i povraćanje su toliko učestali u ranoj trudnoći (50-90% trudnica) da ih smatramo gotovo normalnom pojavom. Najčešće prestaju s navršenih 3 do 3,5 mjeseca trudnoće. Potrebno je uzimati učestale i vrlo male obroke s dugim međupauzama. Mnoge žene neće imati niti jedan od navedenih simptoma i njihova odsutnost ne predstavlja razlog za brigu ili strah.

Početak rasta ruku i nogu

Trudni ste 7 sedmica (5 sedmica od oplodnje).
Dužina embrija sada je oko 13 mm.
Srce, koje se trenutno sastoji od samo jedne šupljine, počinje sa svojom pregradnjom. Formiraju su donja čeljust, usna šupljina i glasnice, razvija se unutrašnjee uho. Oči nastavljaju sa svojim oblikovanjem, unutar očnih jabučica stvara se leća. Negdje u ovo vrijeme veliki organi (srce, pluća, jetra, želudac, crijeva, slezena, bubrezi) počinju sa svojim razvojem. Neuralna cijev, koja čini osnovu kralježnice i mozga, počinje sa svojim konačnim zatvaranjem. Još jednom naglašavamo potrebu nadomjesnog uzimanja folne kiseline u ovom razdoblju trudnoće. Na mjestu budućih gornjih i donjih udova formirani su pupoljci koji počinju rasti. Osnove budućih šaka i stopala nalikuju veslima unutar kojih se počinju stvarati osnove za prstiće. Embrio sve više počinje nalikovati novorođenčetu. Mozak se naročito brzo razvija. Do kraja trudnoće će nastati više od 100 bilijuna neurona. A to je samo početak.
Subjektivni znaci trudnoće u obliku slabosti, umora, malaksalosti, mučnine i učestalog mokrenja i dalje su prisutni. Jeste li znali da se do 5 mokrenja tokom noći i dalje smatra urednim stanjem?

Početak pokretanja

Trudni ste 8 sedmica (6 sedmica od oplodnje).
Dužina embrija sada je oko 18 mm.
Ruke i noge nastavljaju rasti, sada se mogu raspoznati laktovi, koljena i prsti. Razvijaju se prva mišićna vlakna i embrio počinje s prvim pokretima, koje nećete osjetiti do 18-20 sedmica trudnoće. Srce je sada podijeljeno na lijevu i desnu stranu i otkucava frekvencijom od oko 150/min, što je otprilike dvostruko brže od frekvencije rada srca odraslog čovjeka. Embrio već ima vlastitu krvnu grupu i Rh-faktor, a krvne ćelije se sada stvaraju u jetri, a ne u žumanjčanoj vrećici kao do sada. Trbušna stijenka još nije u potpunosti zatvorena i dio crijeva se nalazi u predjelu pupkovine (fiziološka hernijacija crijeva). Lice se nastavlja razvijati, formiraju se nosnice, usne, a u usnoj šupljini jezik i osnove zuba ispod desni. Oči se sada jasno prikazuju kao male rupice na lijevoj i desnoj strani lica, a u očnim jabučicama, osim leće, počinje se razvijati i mrežnica. Žlijezda hipofiza, veliki dirigent čitavog endokrinološkog sistema, također se počinje formirati.

Formiranje prstiju

Trudni ste 9 sedmica (7 sedmica od oplodnje).
Dužina embrija sada je oko 30 mm.
Dijete okružuje i štiti amnionska tečnost u kojoj slobodno pliva i ostvaruje prve pokrete. Hrskavice i kosti sada su već dosta dobro formirane. Ručice i nožice dodatno su se produžile, prstići su dobro oblikovani, ali još uvijek povezani kožnim naborima. Pokreti ručica u laktovima i ručnom zglobu dobro su definisani. Na osnovama očiju formiraju se kapci koji ostaju zatvoreni još nekoliko mjeseci. Oblikuje se gornja usna i vršak nosa, razvijaju se jezik i glasnice. Uši, zubi i nepce nastavljaju se formirati. Srce je najvećim dijelom završilo svoj razvoj, sastoji se od dvije pretkomore i dvije komore. Koža je vrlo tanka i kroz nju prosijavaju krvne žile.
U ovoj fazi razvoja, glava djeteta daleko je veća od ostatka tijela zbog ubrzanog razvoja mozga. Prva moždana aktivnost sada se već može zabilježiti.

Embrio postaje fetus

Trudni ste 10 sedmica (8 sedmica od oplodnje).

Od sada nadalje vaše dijete zove se fetus. Veličine je manje jagode i teži oko 2 g. Nožica je sada duga 2 mm. Vrat se počinje oblikovati. Mišići su gotovo potpuno razvijeni i fetus je od sada u stalnom pokretu. Njegovo gibanje još uvijek ne možete osjetiti, ali ćete ga na ultrazvučnom pregledu jasno vidjeti. Gornja i donja čeljust su na svome mjestu, a usna i nosna šupljina završavaju s formiranjem. Uši i vršak nosa sada možemo jasno vidjeti. Počinje razvoj folikula dlaka i bradavica. Na šakama i stopalima jasno vidimo prstiće, a na koži se počinju formirati brazde, osnove za otiske prstiju. Do 9. sedmice trudnoće reproduktivni aparat embrija jednak je za oba spola, a u ovoj sedmici počinje se oblikovati u muškom ili ženskom smjeru. Do ovog trenutka jedinstvena spolna žlijezda, kreće s razvojem prema testisu, odnosno jajniku.
Svake sedmice vaša je maternica sve veća i veća, i sada je veličine grejpa. Već u ovom trenutku možete primijetiti da struk postaje sve širi i širi, i da je potrebno malo olabaviti remen.

Umnožavanje nervnih ćelija

Trudni ste 11 sedmica (9 sedmica od oplodnje).

Dužina fetusa sada je oko 35 mm, a težina oko 5 g.
Na jeziku se počinju razvijati okusni pupoljci i za kratko vrijeme fetus će početi osjećati okus. U gornjoj i donjoj čeljusti su potpuno razvijene osnove za svih 20 mliječnih zuba, a fetus sada može gutati i plaziti jezik. Čitavo tijelo, osim jezika, osjetljivo je na dodir. Kod dječaka, u testisima, počinje produkcija muškog spolnog hormona testosterona. Mozak raste ogromnom brzinom i stvara oko 250 000 nervnih ćelija u minuti! Srce je gotovo potpuno razvijeno i nalikuje onome kod novorođenog djeteta. U nivou pretkomora nalazi se komunikacijski otvor kojim najveći dio fetalnog krvotoka zaobilazi pluća. U fetalnom životu kompletnu oksigenaciju krvi obavlja posteljica, dok su pluća sve do rođenja izvan funkcije. Vanjski spolni organi počinju se oblikovati u ženskom ili muškom smjeru, ali je još prerano govoriti o konačnom spolu. Zbog toga je vrlo nesigurno donositi procjene o spolu djeteta na osnovu ranih ultrazvučnih pregleda. Posteljica je sada već dobro razvijena i proizvodi sve hormone potrebne za trudnoću.

Pojavljuju se noktići

Trudni ste 12 sedmica (10 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 60 mm, dužina nožice oko 1 cm, a težina oko 20 g. Udvostručio je svoju veličinu u protekle 3 sedmice.
Od ove sedmice do kraja trudnoće otkucaje srca fetusa možemo čuti dopplerskim aparatima na svakom pregledu. Fetalna srčana frekvencija može biti do 160/min i dvostruko je brža od vaše. Na ultrazvuku, osim pokreta, u profilu sada jasno vidimo nosić i bradu. Formirale su se glasnice i fetus može čak i tiho plakati. Mozak je sada dobro formiran i dijete osjeća bol. Tokom ultrazvučnih pregleda često vidimo sisanje palca i štucanje. Zbog osjetljivih nervnih završetaka mrežnice, očni kapci ostaju zatvoreni sve do 27. sedmice trudnoće. Već sada na glavi nalazimo osnovu za kosu, a na prstićima tanke noktiće. Bubrezi započinju s izlučivanjem urina i fetus počinje mokriti. Između 10. i 14. sedmice trudnoće fetusu ultrazvučno mjerimo nuhalni nabor i nosnu kost što je dio rutinskog probira na hromosomske anomalije.

Naglašeno gibanje fetusa

Trudni ste 13 sedmica (11 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 8 cm, a težina oko 25 g.
U toku je proces okoštavanja hrskavica i pojave zrelih kostiju. Na ultrazvučnom pregledu vidimo formiranje rebara. Sada već možemo analizirati fetalne pokrete koji su sve brojniji. Vanjski spolni organi gotovo su potpuno oblikovani i uz malo sreće možemo tokom ultrazvučnog pregleda dijagnosticirati spol. Fetalna gušterača počinje producirati hormon inzulin koji kontroliše nivo šećera u fetalnom organizmu.
Vaša maternica sada je već dosta velika, nalazi se iznad ruba stidne kosti, oko 10 cm ispod pupka. U 13. sedmici ona gotovo potpuno ispunjava malu zdjelicu i osjećate je kao mekanu i glatku lopticu.
Prva tri mjeseca trudnoće bila su razdoblje ubrzanog razvoja, sljedeća 3 mjeseca bit će razdoblje ubrzanog rasta fetusa.

Hormonski uzlet

Trudni ste 14 sedmica (12 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 9 cm, a težina oko 45 g.
Oči se polako s periferije lica pomiču prema sredini. Nos postaje naglašeniji, uške su potpuno razvijene. Pojavljuju se prve dlačice, tzv. lanugo dlačice, koje zauzimaju čitavu površinu tijela fetusa i nestaju pred porođaj. Smatra se da je njihova glavna uloga zaštita fetalne kože od utjecaja amnionske tekućine. U ovoj sedmici na glavici se pojavljuju kosa i obrve. Pod uticajem hormona kod dječaka se počinje razvijati prostata, a kod djevojčica osnove jajnika počinju iz gornjeg dijela abdomena putovati u malu zdjelicu.
Paralelno s rastom fetusa rastu maternica i posteljica. Samo prije 6 sedmica vaša je maternica težila oko 140 g, dok je njena težina sada oko 250 g i nalazi se oko 7,5 cm ispod pupka. Povećava se i količina amnionske tekućine koja sada iznosi oko 250 ml.

Rast kostiju i mišića

Trudni ste 15 sedmica (13 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 10 cm, a težina oko 75 g.
Kosti i mišići ubrzano nastavljaju svoj rast. Fetus sada može formirati šaku, nožice postaju duže od ručica, a torzo duži od glavice. Uške su gotovo konačno položene na glavi, a u srednjem uhu započinje okoštavanje 3. slušne koščice. Na kraju ove sedmice tvrdo i meko nepce su u potpunosti oblikovani, a nosna šupljina odvojena od usne šupljine. Zahvaljujući razvijenim okusnim pupoljcima na jeziku, fetus sada lako razlikuje okuse.
U ovom trenutku možete osjetiti lagano "meškoljenje" u trbuhu koje trudnice često uspoređuju s trzanjem ribice. Ako ih ne osjetite, nema nikakvog razloga za brigu, pojavit će se za koju sedmicu.

Prvi izrazi lica

Trudni ste 16 sedmica (14 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 12 cm, a težina oko 100 g i udvostručila se u posljednje 2 sedmice.
Ispod kože počinje se formirati sloj masnog tkiva koje je odgovorno za termoregulaciju. Vaše dijete sada već dobro diše. Pokreti disanja, koji se sastoje od udisanja i izdisanja malih količina amnionske tekućine, nužni su za normalan rast i razvoj pluća. Lako se vizualiziraju tokom rutinskog ultrazvučnog pregleda. Dobro razvijeni mišići lica omogućuju fetusu izvođenje prvih grimasa. Ono sada može hvatati rukama, udarati nožicama, čak i raditi kolutove. Vaše dijete osim što spava, sada i sanja.
Loptica u vašem trbuhu i dalje raste i sada se polako i prepoznaje. Tijelo se mijenja. Dobitak na težini od 2,5 kg do 4,5 kg smatra se urednim prirastom.

Nakupljanje masnog tkiva

Trudni ste 17 sedmica (15 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 14 cm (od tjemena do trtice), odnosno oko 23 cm (od tjemena do pete), a težina oko 150 g.
Pupkovina postaje sve deblja i čvršća. Vaše dijete sada proguta i kasnije pomokri do 1l amnionske tečnosti na dan. U crijevima se formira pastozni zelenkasti sadržaj koji zovemo mekonij. Predstavlja produkt progutane amnionske tečnosti, odljuštenih ćelija i sekreta crijevne sluznice. Ispod tanke kože formiraju se zalihe masnog tkiva koje predstavljaju rezervoar energije, a nakon porođaja osiguravaju novorođenčetu toplinu. Mrežnica oka postaje osjetljiva na svjetlost, očne jabučice usmjerene su sprijeda, ali dijete još ne gleda u pravom smislu riječi zbog još uvijek slijepljenih kapaka. Unatoč okoštavanju hrskavica, kosti i dalje ostaju jako fleksibilne što će kasnije pri porođaju olakšavati prolaz kroz porođajni kanal. Maternicu sada možete napipati oko 2 poprečna prsta ispod nivoa pupka i veličine je dinje.

Fetus od sada i sluša

Trudni ste 18 sedmica (16 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 15 cm, a težina oko 200 g.
Kazeozni verniks je masni bjelkasti premaz na fetalnoj koži koji zajedno s lanugo dlačicama štiti fetalnu kožu od nepovoljnog uticaja amnionske tečnosti. Stvara se upravo u ovoj sedmici trudnoće, a pred kraj trudnoće se topi u amnionskoj tečnosti, te joj daje prepoznatljivu mliječnu boju. Vaše dijete od sada i čuje. U majčinoj utrobi nije tišina, naprotiv tamo je izrazita buka, i to od oko 90 dB, što odgovara buci na prometnoj gradskoj ulici. Buku čine otkucaji vašeg srca, peristaltika crijeva, strujanje krvi kroz krvne žile i pupkovinu, disanje, govor, ali i vanjski zvukovi koji, ako su dovoljno glasni, mogu i uznemiriti vaše dijete. U plućima se formiraju alveole, a u grkljanu glasnice započinju sa svojom funkcijom. Dijete u utrobi ponekad i plače, ali zbog tečnošću ispunjenih pluća, ne ispušta zvuk. Kod fetusa sada možemo razlikovati izmjenjivanje dosta pravilnih razdoblja budnosti i spavanja, slična onima kod novorođenčeta. Ono već ima omiljen položaj za spavanje, ali i za igru.

Dječak ili djevojčica?

Trudni ste 19 sedmica (17 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 17 cm, a težina oko 250 g.
Posteljica nastavlja s razvojem i opskrbljuje fetus hranjivim sastojcima i kisikom. Kosa i dalje raste. Srce se tokom ultrazvučnog pregleda dobro prikazuje i analizira. Spolni organi sada su potpuno razvijeni, kod djevojčice su se razvili rodnica, maternica, jajovodi i jajnici, a kod dječaka testisi. U ovom trenutku ženska djeca imaju najviše jajnih ćelija, između 6 i 7 miliona, te počinje njihov gubitak. Na porođaju će ih biti oko 1 do 2 miliona, a na ulasku u pubertet između 200 i 300 hiljada. Kada se zalihe jajnih ćelija u potpunosti potroše žena ulazi u menopauzu. Spol se sada na ultrazvučnom pregledu može s velikom sigurnošću dobro prepoznati, ali ipak ne zaboraviti da su pogreške i dalje moguće. Nožice su vrlo dobro razvijene, i ona mala ribica koju ste osjećali prije nekoliko sedmica sada se povećala i dobro udara. Ako i dalje ne osjećate pokrete djeteta, nemojte brinuti. Najvjerojatnije ćete ih uskoro osjetiti. Prema nekim istraživanjima prvorodilja prve pokrete osjeća tek oko 20. sedmice, a višerodilja 2 sedmice ranije. Od ovog trenutka do porođaja, masa vašeg djeteta povećat će se još oko 15 puta.

Polovina puta

Trudni ste 20 sedmica (18 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 17 cm, a težina oko 310 g. Dužina fetusa do sada se mjerila od tjemena do trtice, a od 21. sedmice od tjemena do pete.
Čestitamo! Prošli ste prvu polovinu trudnoće, na pola ste puta, i još je otprilike 20 sedmica do porođaja.
Dijete sada čuje i prepoznaje vaš glas. Čuje i ostale zvukove iz vanjskog svijeta, a na glasne i nagle podražaje često reaguje trzajima. Zvukove, tonove i melodije koje čuje dijete često i pamti, i oni će ga smirivati nakon porođaja. Upravo zbog toga novorođenče prestaje plakati nakon što se stavi na majčina prsa, ono tada čuje zvukove koje poznaje još iz utrobe (majčin glas, otkucaje srca, disanje). U mozgu se sada razvijaju regije usko specijalizovane za određene osjetne podražaje: okus, miris, sluh, vid i dodir.
Fetalno srce sada se lako može čuti i običnim stetoskopom. Koža postaje deblja, rastu nokti na rukama i nogama, a na ostatku tijela rastu dlačice.
Negdje u ovoj sedmici trudnoće i prvorodilje bi trebale početi osjećati pokrete djeteta.

Početak probave

Trudni ste 21 sedmicu (19 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa od sada se mjeri od tjemena do pete i iznosi oko 27 cm. Poprečni promjer fetalne glavice iznosi oko 5 cm. Težina fetusa sada je oko 360 g.
Krvne ćelije do sada su se proizvodile u jetri i slezeni, a od ove sedmice tu funkciju preuzima koštana srž, kao i kod odraslog čovjeka. Posteljica tokom trudnoće opskrbljuje fetus svim hranjivim sastojcima i u tom smislu u potpunosti zamjenjuje probavni sistem. Ipak, funkcija probavnog sistema polako se budi od ove sedmice trudnoće, jer sluznica tankog crijeva počinje apsorbirati male količine šećera iz plodne vode. Kod djevojčica je rodnica potpuno formirana, a kod dječaka se testisi ovu sedmicu počinju spuštati iz trbušne šupljine prema skrotumima.

Trudnoća je očita

Trudni ste 22 sedmice (20 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sad je oko 28 cm, a težina oko 500 g.
Prema savremenoj definiciji ova sedmica predstavlja granicu između pobačaja i prijevremenog porođaja. Smatra se da fetusi stariji od 22 sedmice mogu preživjeti u vanjskom svijetu.
Dijete sada već dobro reaguje na vanjske zvukove, čuje razgovore, pjevanje i muziku s radija. Obrve i kapci potpuno su razvijeni, a oči i dalje zatvorene. Nokti sada u potpunosti prekrivaju vrhove prstiju. Dijete ima regularne intervale budnosti i spavanja. Zbog razvijenih okusnih pupoljaka dobro razlikuje slatko od kiseloga.
Do ove sedmice vaši su bokovi gotovo nestali, a trudnoću teško možete sakriti od okoline. Maternica svojim gornjim rubom skoro doseže pupak. Trbuh još nije prevelik i ne predstavlja smetnju u svakodnevnim kretnjama. I dalje se bez većeg problema možete kretati, saginjati i sjediti.

Razvoj ravnoteže

Trudni ste 23 sedmice (21 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 28 cm, a težina oko 550 g.
Vaše dijete sada već ima regularne dnevne treninge koji se sastoje od okretanja lijevo-desno, gore-dolje. Izrazito je aktivno. Zahvaljujući dobro razvijenom unutarnjem uhu, koje je ujedno organ ravnoteže, ono sada i razlikuje različite položaje. Redovno cucla palac. U koži se počinje stvarati kožni pigment melanin, odgovoran za boju kože. Gušterača nastavlja sa svojim razvojem i uredno izlučuje inzulin, ključan hormon u metabolizmu šećera. Proporcije djeteta sada su gotovo jednake kao kod novorođenčeta, ali je zbog manje količine masnog tkiva još uvijek mršavije. U slučaju prijevremenog porođaja vjerovatnost preživljavanja sada je oko 20% i proporcionalno raste svakim danom. Kod prijetećih prijevremenih porođaja svaki je dodatni dan trudnoće zbog toga od neprocjenjive vrijednosti.

Vježbanje disanja

Trudni ste 24 sedmice (22 sedmice od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 30 cm, a težina oko 600 g.
U plućima se razvija bronhalno stablo sa svojim granama, u kojima se formiraju ćelije odgovorne za proizvodnju molekule surfaktanta, koja je ključna za normalan mehanizam disanja. Surfaktant je površinski aktivna tvar koja u obliku filma oblaže plućne alveole. Zdravo novorođenče obično uspostavlja normalno disanje već nakon prvog udisaja, jer ima dovoljnu količinu surfaktanta u svojim plućima. Kod prijevremeno rođene djece, kod koje postoji manjak surfaktanta, nastaju poremećaji disanja, jer nakon prvog udaha pluća ne mogu ostati raširena, već ponovo kolabiraju. Vaše dijete sada redovno vježba disanje udišući i izdišući male količine plodne vode. Okusni pupoljci na jeziku i dalje se razvijaju i dijete se mršti ako majka pojede nešto gorko ili kiselo.
Lagana tjelovježba u obliku joge, pilatesa ili trudničkog aerobika, održat će vas u formi i svakako je preporučljiva. Osim toga upoznat ćete još veliki broj trudnica što će biti dragocjeno za izmjenu iskustava.
U slučaju prijevremenog porođaja vjerovatnost preživljavanja sada je oko 36%.

Početak istraživanja svijeta

Trudni ste 25 sedmica (23 sedmice od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 34 cm, a težina oko 690 g.
Konačna struktura kičme, 33 diska, 150 zglobova i 1000 ligamenata, počinje se formirati. Mozak raste i razvija se ogromnom brzinom. Vaše dijete počinje ispunjavati šupljinu maternice, slobodnog prostora sve je manje. Maternica je sada veličine fudbalske lopte, a vi izgledate kao prava trudnica. Ručice su gotovo potpuno razvijene. Dijete obavlja pokreta sve spretnije, uredno formira šaku i hvata strukture u okolini. Postaje znatiželjno, sve što ga okružuju u maternici postaje predmetom istraživanja. Zadivljeno je količinom taktilnih podražaja, ono dira svoje lice, trlja ručice, hvata se za nožicu, križa nožice, hvata i stišće pupkovinu, igra se s njom. Kod blizanačkih trudnoća, plodovi se igraju i istražuju jedan drugoga, opisani su prvi poljupci, već sada započinju s prvim oblicima komunikacije. Dijete dobro čuje glasove iz vanjskog svijeta, zapamtio je glas majke i oca te ih razlikuje.
U slučaju prijevremenog porođaja vjerovatnost preživljavanja sada je oko 50%.

Kraj drugog tromjesečja

Trudni ste 26 sedmica (24 sedmice od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 35 cm, a težina oko 760 g. Nožica je sada duga oko 5 cm.
Ručice su i dalje jako aktivne, palac je četo u ustima. Cuclanje palca osim što smiruje, jača mišiće lica i čeljusti. Mozak je sada toliko razvijen da fetus počinje reagovati na dodir. Čak je i igranje s djetetom moguće, nakon nježnog dodira kroz trbušnu stjenku često će uslijediti odgovor. Razdoblje najveće fetalne aktivnosti je između 24. i 28. sedmice trudnoće, i ono je sada vrlo nemirno. U mozgu se razvijaju vidni i slušni centri.
U ovo vrijeme često možete osjetiti kako se vaša maternica lagano stegne i potom relaksira. Navedena pojava u literaturi je poznata pod imenom Braxton-Hicksove kontrakcije. One su tipično bezbolne i pripremaju muskulaturu uterusa za konačni zadatak, odnosno porođaj. Nisu opasne i čest su razlog posjeta ginekologu.
Ovih dana, zbog promjene centra ravnoteže, počet će problemi s bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice. Lagana tjelovježba svakako je preporučljiva.
Kraj 26. sedmice označava kraj drugog tromjesečja trudnoće.

Otvaranje očiju

Trudni ste 27 sedmica (25 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 36 cm, a težina oko 875 g. Promjer glavice je oko 7 cm.
Dobrodošli u 3. tromjesečje trudnoće, prevalili ste 2/3 puta! Vjerovali ili ne, vaše dijete sada dosta nalikuje njoj ili njemu nakon porođaja, što se može lijepo vizualizirati na 3D/4D ultrazvuku. Ono sada ima obrve i trepavice, a razvojem muskulature tijelo dobiva određeni tonus. Mozak se i dalje razvija velikom brzinom. Dijete dobro čuje i slobodno mu čitajte priče, pjevajte i razgovarajte s njim. Očna mrežnica do sada se relativno dobro razvila, dijete u ovoj sedmici otvara oči i počinje gledati. Zabluda je da u maternici vlada tama, naprotiv, u maternici ima dosta svjetla. Ukoliko kroz trbušnu stjenku uperite baterijsku svjetiljku dijete će okrenuti glavu prema izvoru svjetla.
Glavica je još uvijek češće okrenuta gore, a guza (zadak) dolje. Do tzv. fiziološkog okreta doći će u sljedećim sedmicama, i tada će dijete zauzeti svoj konačni stav s glavicom prema dolje.

Sa 27 sedmica trudnoće vaše dijete je tri, ili čak četiri, puta duže nego što je bilo s 14 sedmica.
U slučaju prijevremenog porođaja vjerovatnost preživljavanja je sada oko 80%. Naravno, komplikacije su itekako moguće.

Prepoznavanje glasa

Trudni ste 28 sedmica (26 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 37 cm, a težina oko 1000 g. Nožice su duge oko 5,5 cm.
Dijete sada ima dobro uhodan ritam budnosti i sna. Analizom moždane aktivnosti nalazimo redovne REM faze, što znači da ono sada redovno i sanja. Osim toga, ima formiranu boju očiju, koja je u prvih 6 mjeseci nakon porođaja još uvijek podložna promjenama, pogotovo kod plavookih. Oči se sada slobodno pomiču u smjeru pogleda. Ne zaboravite svakodnevno pričati sa svojim djetetom. Istraživanja su pokazala da poznati glas usporava frekvenciju rada srca, ono ga umiruje. Mliječni zubi u međuvremenu su se razvili i nalaze se ispod ruba desni.
Vaša maternica sada je oko 7 cm iznad pupka i svake sedmice penjat će se za dodatni 1 cm. Ako ste se pridržavali uputa o pravilnoj prehrani do sada ste dobili između 7,5 i 10,5 kg.
Bronhalni ogranci u plućima sada su već poprilično razvijeni tako da su šanse za preživljavanje kod prijevremenog porođaja dosta velike i iznose oko 90%. Naravno, komplikacije su itekako moguće.

Pokreti su sve snažniji

Trudni ste 29 sedmica (27 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 38 cm, a težina oko 1150 g.
Nastavlja se razvoj mozga, u njemu se dnevno stvaraju bilioni novih ćelija. Zajedno s mozgom raste i glava. Dijete sada slobodno pomiče oči, slijedi izvor svjetla i razlikuje dnevno svjetlo od umjetnog svjetla. Njegove ili njene oči sada su gotovo uniformno plave i ako će mijenjati boju očiju to će se dogoditi u prvih 6 mjeseci nakon porođaja. Okusni pupoljci na jeziku su se dodatno razvili i paleta okusa sada je još bogatija. Kod ukusnih podražaja dijete se smije, a kod onih kiselih ili gorkih, ono se mršti.
Vaše dijete je i dalje jako fizički aktivno, kao da se sprema za olimpijadu. Ono udara, lupa i ponekad vas može ostaviti bez daha. U sedmicama koji slijede repertoar pokreta počet će se smanjivati zbog sve oskudnijeg prostora u maternici. Ne zaboravite pričati sa svojim djetetom, čitati mu priče, pjevati i puštati muziku. Ono vas sada jako dobro čuje.

Dijete nabacuje kilograme

Trudni ste 30 sedmica (28 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 40 cm, a težina oko 1,4 kg. Promjer glavice je oko 8 cm, a dužina nožice oko 6 cm.
Sedmično dobijanje na težini djeteta od danas do 38. sedmice bit će oko 230 g. Ono se sada počinje debljati, a u sedmicama koje slijede dobit će većinu svoje konačne porođajne težine. Nakuplja potkožno masno tkivo i počinje kontrolisati vlastitu tjelesnu temperaturu. Koža više nije naborana i postaje glatka. Kod dječaka testisi su se spustili u prepone.
Negdje u ovo vrijeme možete početi primjećivati oticanje stopala i skočnih zglobova. To je potpuno normalno, javlja se kod 40-75% trudnica, uzrokovano je poremećenom venskom cirkulacijom u maloj zdjelici zbog rastuće maternice i ne treba vas zabrinjavati.
Vaša maternica sada je oko 10 cm iznad pupka. Vjerovatno imate osjećaj da ćete se raspuknuti, jer ona i dalje raste, uvlači se ispod rebrenih lukova i neće prestati s rastom još 10 sedmica. Prosječni dobitak na težini majke u trudnoći je između 11,5 i 16 kg, a polovina tog dobitka odnosi se na maternicu, plodnu vodu, posteljicu i dijete. Od sada pa nadalje, računajte na sedmični dobitak na težini do 500 g.

Dijete pleše

Trudni ste 31 sedmicu (29 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sad je oko 42 cm, a težina oko 1,6 kg.
Vaš princ ili princeza nastavlja intenzivno rasti. Pluća i probavni sistem gotovo su potpuno razvijeni. Ostali organski sistemi također su formirani i nastavljaju sa svojim razvojem. Povećava se mišićna masa i rastu zalihe masti. Dijete sada prvenstveno dobiva na težini dok se rast u dužinu malo usporava. Od danas do porođaja ono će više nego udvostručiti svoju masu.
Jaki i iznenadni zvukovi iz okoline često će trznuti dijete iz sna. Istraživanja pokazuju da je već sada ono u stanju voljeti određenu vrstu muzike, a drugu ne. Često ćete primijetiti kako se ritmički giba uz taktove drage mu pjesme. Oči su sada u potpunosti otvorene, a zjenice sužavanjem reaguju na svjetlosni podražaj.
Dok ste u 2. tromjesečju trudnoće bili puni energije, sada osjećate potrebu za usporavanjem životnoga ritma. Slušajte svoje tijelo i legnite kada osjetite umor. Umjereno vježbanje i dalje je važno za vaše zdravlje, makar svakim danom postaje sve napornije. Probajte s laganim vježbama istezanja, šetnjama, plivanjem u moru, ali nikako bazenima!
Od početka trudnoće do sada ste na težini dobili između 9,5 i 12,5 kg.

Dijete se malo smiruje

Trudni ste 32 sedmice (30 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 43 cm, a težina oko 1,8 kg.
Sljedećih nekoliko sedmica primijetit ćete da se dijete manje giba. Uzrok tome leži u činjenici da je slobodnoga mjesta za igru u maternici sve manje. Ono sada spava većinu vremena, a njegova nekada bogata aktivnost sada se svodi na pomicanje glavice, te premještanje ručica i nožica. Ova novonastala situacija uzrok je čestih zabrinutih posjeta ginekologu.
Kod dječaka testisi nastavljaju svoje putovanje prema dolje i sada se nalaze negdje između prepona i skrotuma. Kod djevojčica klitoris se do sada potpuno formirao i relativno je izbočen što može biti uzrok relativno rijetkih zabluda tokom ultrazvučne procjene spola.
Gegate li se dok hodate? Ako je odgovor potvrdan, to je zbog labavljenja zglobova u zdjelici i predstavljaju pripremu za nadolazeći porođaj. Ako vam kod spavanja smetaju grudi, koje su do ovog datuma kod određenog broja trudnica već poprilično velike, olakšajte sebi san nošenjem širokih, elastičnih grudnjaka.

Nestanak lanugo dlačica

Trudni ste 33 sedmice (31 sedmicu od oplodnje).
Dužina fetusa sad je oko 44 cm, a težina oko 2 kg. Promjer glavice je oko 8,5 cm.
Vaše dijete nastavlja s vježbama disanja, dnevno udahne oko pola litre amnionske tečnosti i istu količinu izdahne. Lanugo dlačice, koje su se do sada nalazile na fetalnoj koži, polako otpadaju i na njihov mjesto dolaze prave dlačice. Nokti su potpuno prekrili prste, četo prelaze i preko rubova, te nerijetko kod porođaja na koži lica možemo naći prave ogrebotine, kao posljedicu fetalnog grebanja.
Do kraja trudnoće sedmični porast na vašoj težini može biti do 500 g. Ne preskačite obroke kako biste smanjili porast na težini, i dalje se držite uputa o pravilnoj prehrani. I vašem djetetu i vama potreban je dovoljan unos kalorija do kraja trudnoće. Unos kalcija za vrijeme trudnoće vrlo je važan zbog razvoja dječjeg kostura. Ako ga ne unosite dovoljno, dijete će iskoristiti vaše rezerve i time oslabiti vašu koštanu masu.

Nastavak ubrzanog rasta

Trudni ste 34 sedmice (32 sedmice od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 46 cm, a težina oko 2400 g.
Zahvaljujući nakupljanju potkožnoga masnog tkiva, ručice i nožice vašeg djeteta podsjećaju na male buhtlice. Koža više nije naborana i postaje glatka. Kod najvećeg broja trudnica dijete je sada u stavu glavicom, odnosno glavica je usmjerena prema dolje, ona vodi. Kosti glavice i dalje su vrlo fleksibilne, a spojevi između njih nisu sasvim okoštali, što će kasnije tokom porođaja olakšavati njeno kretanje kroz uski porođajni kanal. Oči djeteta sada su redovno otvorene kada je budno, a zatvorene kada spava. Braxton-Hicksove kontrakcije puno su učestalije nego prije i često vas dovode na preglede u hitnu rađaonsku službu. Zahvaljujući velikom broju antitijela, koja od majke preko posteljice prelaze djetetu, ono je sada zaštićeno od velikog broja potencijalnih infekcija.
Izgledi za preživljavanje u slučaju prijevremenog porođaja sada su vrlo veliki.

Razvoj refleksa

Trudni ste 35 sedmica (33 sedmice od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 47 cm, a težina oko 2,7 kg.
Većina fetusa u zadnjem mjesecu trudnoće dobiva na težini oko 225 g sedmično. Količina potkožnog masnog tkiva i dalje se povećava, ali je još uvijek nedovoljna za urednu termoregulaciju nakon porođaja. U slučaju prijevremenog porođaja dijete bi ipak vrlo vjerovatno bilo zbrinuto u inkubatoru uz stopu preživljavanja od oko 90%. Pluća su sada gotovo potpuno razvijena. Refleksi su postojani, vaše dijete uredno odgovara na svjetlosne, zvučne i taktilne podražaje, hvata predmete u šaku i okreće glavu. Pokrete i dalje morate osjetiti svakodnevno, makar su oni sada nešto slabijeg intenziteta.
Maternica je sada malo tvrđa nego ranije, smještena svojim svodom visoko ispod rebrenih lukova, što može uzrokovati poteškoće kod disanja. Uskoro će vaše dijete glavicom ući u malu zdjelicu, ono će se angažovati, a time će se i čitava maternica pomaknuti prema dolje, što će vam donijeti dugo očekivano olakšanje kod disanja.

Ulazak u porođajni kanal

Trudni ste 36 sedmica (34 sedmice od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 48 cm, a težina oko 2,7 kg.
Braxton-Hicksove kontrakcije sada su još češće i snažnije, i često vas bude iz sna. Ginekološke kontrole sada su učestalije i kod uredne trudnoće ponovo ćete biti naručeni za oko 2 sedmice. Vaše dijete sada je gotovo spremno za porođaj, jedini organ koji se do kraja mora razviti jesu pluća.
Ovih dana primijetit ćete kako vam se trbuh spustio, i to od svoga starog položaja, visoko ispod rebrenih lukova, prema dolje, na visinu oko 3 poprečna prsta ispod nivoa prsne kosti. Kažemo da se glavica angažovala. Spuštanje trbuha olakšat će vam disanje, ali pritiskom na mokraćni mjehur donijeti novi problem u vidu učestalog mokrenja. Smatra se da je i do pet mokrenja na noć još uvijek normalan nalaz. Uzrokovano je ulaskom glavice u porođajni kanal, odnosno malu zdjelicu. Događa se kod prvorodilja u ovoj sedmici, dok kod višerodilja ono može izostati sve do početka porođaja.
Dijete je sada u konačnom stavu za porođaj, vodi glavica, ili rjeđe zadak. Iznimno rijetko, u oko 1% trudnoća, dijete se nalazi u poprečnom položaju, što ako se ne promijeni, predstavlja apsolutnu indikaciju za dovršenje trudnoće carskim rezom.

Od danas ste u terminu

Trudni ste 37 sedmica (35 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada iznosi oko 50 cm, a težina više od 3 kg. Promjer glavice je veći od 9 cm.
Možete primijetiti kako je sluzavi iscjedak iz rodnice sada nešto obilniji nego ranije.
Porođaj od navršenih 37 sedmica može započeti u bilo kojem trenutku. Od današnjeg dana vaša trudnoća smatra se terminskom. Veliki broj žena jako je zabrinut ako rodi prije 40. sedmice trudnoće, odnosno „termina porođaja“. Takav strah potpuno je neutemeljen jer se trudnoća smatra terminskom u periodu između navršenih 37 i 42 sedmice. Samo 5% žena rađa na dan kada navrši 40 sedmica trudnoće, odnosno „na termin“. 50% porođaja događa se sedmicu prije ili poslije termina, a čak 90% unutar 2 sedmice od termina.

Potpuno smo spremni

Trudni ste 38 sedmica (36 sedmica od oplodnje).
Dužina fetusa sada je oko 51 cm, a težina viša od 3 kg. Napominjemo da su ovo samo srednje vrijednosti i da je težina između 2,7 kg i 4 kg potpuno uredna.
Razvoj vašeg djeteta je gotov, ono je potpuno spremno za život izvan maternice. Plodne vode sada ima oko 4-5 šoljica kafe, što vam se možda čini malo, ali će vas količina itekako iznenaditi nakon prsnuća vodenjaka. Lanugo dlačice i kazeozni verniks, koji su do sada prekrivali kožu djeteta, postupno iščezavaju, a topljenje kazeoznog verniksa u plodnoj vodi daje joj karakterističan mliječni izgled kod terminske trudnoće.

Još samo malo

Trudni ste 39 sedmica (37 sedmica od oplodnje).
Do sada se dijete postavilo u konačni položaj za rađanje, glavica je dolje kod 96% porođaja, a zadak kod samo 3%. Ručice su prekrižene na prsima, nožice savijene u kukovima i koljenima te prislonjene na prsni koš. Kosti glavice su mekane i fleksibilne zbog lakšeg prolaza kroz uski porođajni kanal. Fetalni pokreti sada su se znatno smanjili, osjetit ćete tek povremene udarce, dok mjesta za opsežnije kretnje više nema.

Čestitamo

Trudni ste 40 sedmica (38 sedmica od oplodnje).
Uz opštu trudničku nelagodu koju osjećate već nekoliko mjeseci, pritisak u području male zdjelice i bolovi u leđima sada se mogu pojačati. Vrlo vjerovatno imate probleme s nesanicom, a kada i uspijete zaspati bude vas vrlo česte Braxton-Hicksove kontrakcije. Normalno je da ste sada nemirni, nervozni, čestih promjena raspoloženja. U ovo vrijeme često se pojavljuje tzv. sindrom gniježđenja (engl. nesting syndrome), što znači da imate neodoljivu potrebu za spremanjem, kuhanjem i kupovanjem u iščekivanju prinove. Potpuno je normalan, samo pazite da se ne opteretite previše, čuvajte energiju za porođaj.
Kontrole kod ginekologa su od 38. do 40. sedmice na sedmičnoj bazi, nakon 40. sedmice svaka 2 dana, a nakon 41. sedmice svaki dan. Porođaj može započeti svaki trenutak, ali i ne mora sve do navršenih 42 sedmice. I ne zaboravite, učestale kontrakcije, najmanje jedna svakih 10 minuta, prsnuće vodenjaka ili vaginalno krvarenje, znak su da je veliko finale započelo i da je vrijeme da se polako uputite u porodilište. Ne brinite, sve će biti u redu. Sretno!